تبیین آسیب‌های حوزه تربیت دینی مدارس و ارائه راهبردها و راهکارهای مناسب

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف شناخت و معرفی آسیب‌های حوزه تربیت دینی مدارس و ارائه راهبردها و راهکارهای مناسب از دیدگاه صاحب‌نظران حوزه علوم تربیتی انجام شده است. این پژوهش از نوع کیفی بوده و با استفاده از مصاحبه انجام شده است. با توجه به روش پژوهش، جامعه پژوهش شامل ده نفر از صاحب‌نظران حوزه علوم دینی و علوم تربیتی بود و در مصاحبه با این ده نفر، اشباع نظری داده‌ها بدست آمد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که مشخص نبودن ساحت‌های تربیت دینی، اشتباه گرفتن اطلاعات دینی به جای تربیت دینی، تضاد میان خانواده و مدرسه در امور دینی، مهم‌ترین آسیب‌ها در بحث تربیت دینی هستند. همچنین متناسب‌سازی آموزش‌های دینی با نیازهای روحی و روانی متربیان و قابل فهم و درک برای آنها، ترویج رویکرد عقل‌ورزی، توجه به تفاوت‌های فردی در برنامه‌ریزی تربیت دینی و...، می‌تواند زمینه برون‌رفت از آسیب‌ها را فراهم کند.

کلیدواژه‌ها


قرآن کریم.
باقری، خسرو (1388). نگاهی دوباره به تربیت اسلامی. تهران: انتشارات مدرسه.
خوانساری، جمال‌الدین محمد (138 ). شرح غررالحکم و دررالکلم. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
دلشاد تهرانی، مصطفی (1382). آسیب‌شناسی دینی در نهج‌البلاغه. تهران: انتشارات دریا.
رحمان‌پور، محمد (1390). بازاندیشی در معنا، جایگاه، چالش‌ها و آثار عادت دادن در فرایند تربیت اسلامی. معرفت، شماره 1، ص59-72.
رحمان‌پور، محمد؛ جعفری، سید ابراهیم (1395). آسیب‌های تربیت دینی به منظور ارائه راهکارهای مناسب از دیدگاه صاحب‌نظران با محوریت برنامه‌ریزی درسی. پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی، 23(23)، ص52-21.
ساجدی، ابوالفضل (1386). ابزارها و شیوه‌های آسیب‌زا در تعلیم و تربیت دینی دانش‌آموزان. نقد کتاب، 42(2).
شهیدی، سید جعفر (1368). ترجمه نهج‌البلاغه. تهران: سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی.
کاویانی، صدیقه؛ نوروزی، رضاعلی (1398). آسیب‌شناسی تربیت دینی در حیطه فردی از منظر نهج‌البلاغه. پژوهش در مسایل تعلیم و تربیت اسلامی، 27(42).
کیومرثی، غلامعلی (1392). مبانی و اصول تربیت دینی و تفاوت آن با تعلیمات دینی. تهران: انتشارات منادی تربیت.
ملحان، زهرا (1395). بررسی آسیب‌ها و راهکارهای تربیت دینی دانش‌آموزان در مدارس. در: تهران: چهارمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم تربیتی و روانشناسی، مطالعات اجتماعی و فرهنگی.
همت بناری، علی (1380). نگاهی به عوامل آسیب‌شناسی تربیت دینی نوجوانان و جوانان (با تاکید بر عوامل آسیب‌زا در نظام آموزش و پرورش. تربیت اسلامی، 6، ص191-170.